Tarih: 30.10.2022 16:25
Motorlu testere seçimi, işlerinizi sorunsuz bir şekilde yapabilmeniz ve ihtiyaca uygun bir güce ulaşabilmeniz açısından önemli bir konudur.
Motorlu testere seçimi, işlerinizi sorunsuz bir şekilde yapabilmeniz ve ihtiyaca uygun bir güce ulaşabilmeniz açısından önemli bir konudur. Motorlu testereler; ağaç kesme, parçalama ve bölme gibi işler için kullanılır. Aynı zamanda ahşap kesme, doğrama işlemleri için de testereye ihtiyaç vardır. Farklı kullanım alanlarına göre motorlu testere çeşitleri değişiklik gösterir.
Modeller arasında benzinli, akülü ve elektrikli olmak üzere farklı seçenekler vardır. Bu testere modellerinin her biri farklı özelliklere sahip olduğu için farklı ihtiyaçlara cevap verir. Kullanım amacına ve kullanım alanındaki ağaçların, ahşabın özelliklerine göre model seçiminizi yapabilirsiniz.
Motorlu Testere Çeşitleri
Elektrikli, benzinli ve akülü motorlu testere çeşitleri; pala uzunluğu, güç seviyesi gibi özellikler yönüyle birbirinden ayrılır. Aynı zamanda açık havada ya da kapalı alanda kullanım da hangi modeli tercih etmeniz gerektiğini belirleyen önemli bir detaydır.Benzinli Motorlu Testere
Benzinli motorlu testere, uzun süreli kullanımlar için tasarlanan bir üründür. Bu ürün genellikle açık arazide çalışan profesyonel kişiler tarafından kullanılır. Böylece uzun süre kesintisiz olarak testereyi kullanmak mümkün olur. Benzinli motorlu testerelerin güç seviyesi 3,5 HP ve 5 HP arasında olabilir. Bu noktada yapılacak işlemi dikkate alabilirsiniz. Örneğin; ince yapıda olan ahşabı kesmek için daha düşük güç seviyesine sahip modeller yeterli olur. Ancak kalın yapıda ve işlenmesi zor ahşaplar için güçlü bir model seçmekte fayda vardır.Akülü Motorlu Testere
Akülü motorlu testere hafif olarak nitelendirilebilecek işler için uygundur. Bu tür aletleri kullanırken sık sık akü değişimi yapmanız gerekeceği için kesintisiz performans isteyen işler içi uygun değildir. Bu nedenle ufak tefek işler dışında akülü modellerin kullanımı uygun olmayabilir. Akülü modellerde 30 cm pala uzunluğu yeterlidir.Elektrikli Motorlu Testere
Elektrikli motorlu testereyi çalıştırmak için her zaman bir güç kaynağına ihtiyacınız vardır. Akülü modeller gibi elektrikli olanlar da hafif işler için kullanılır. Bu nedenle açık alanlarda elektrikli motorlu testere kullanma şansınız yoktur.Motorlu Testere Zinciri Nasıl Olmalı?
Motorlu testereniz varsa belirli bir süre zincir değişimi yapmanız gerekebilir. Bunun için bazı detaylara dikkat etmelisiniz. İlk aşamada dikkat etmeniz gereken zincir sayısıdır. Orijinal zincirde bulunan diş sayısı ile alacağınız modeldeki diş sayısı uyumlu olmalıdır. Genellikle kullanılan diş sayıları; 27.5, 28, 28.5, 34, 36 ve 38 şeklindedir. Zincir tipleri de farklı farklıdır. Model seçiminizi uygun olandan yana yaparak işlerinizi daha kolay hale getirebilirsiniz.Motorlu Testere Nasıl Güvenli Şekilde Kullanılır?
Motorlu testereyi güvenli şekilde kullanmak için alacağınız ürünün gerekli güvenlik donanımına sahip olması gerekir. CE onaylı ve kaliteli markalara ait olan ürünler her zaman daha güvenli bir kullanım olanağı sunar ve yaşanabilecek kazaları önler. Bunun yanı sıra amatör bir kullanıcı iseniz daha hafif ve titreşimi az bir model seçmenizde fayda vardır. Bazı modellerde anti-titreşim gibi güvenli kullanım olanağı sağlayan özellikler bulunur.Motorlu Testerelerde Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?
Motorlu testerelerde bulunması gereken özellikler arasında ilk önce hafif bir yapıda olması gerekliliğinden bahsedilebilir. Azaltılan geri tepme, zincir freni ve zincir tutucu da önemli özelliklerdir. Bu özellikler zincirin kullanım sırasında sorunsuz olarak çalışmasını sağlar. Tetik kilitleme özelliği testere devreye girmeden evvel hem gaz pedalına hem de bir anahtara basılmasını gerektirir. Bu sayede ani çalışmaya bağlı yaralanmalar önlenir.